logo
etusivulle
Puutarhurin aarre!
Kotona ja puutarhassa muodostuva orgaaninen jäte on parasta kasviravintoa: oikein kerättynä ja kompostoituna siitä saa jatkuvasti lannoitetta - ilmaiseksi!

Sana kompostointi on peräisin latinan sanasta compositus ja tarkoittaa yhdistettyä. Toisin sanoen, mitä tasapainoisempi luonnon ainesten sekoitus on, sitä paremmin se lahoaa ja sen parempaa on kompostimulta.

Kaikki vihannesten, salaattien ja hedelmien jäännökset, kananmunan kuoret, kahvinporot ja suodatinpaperit ja teepussit kompostoidaan, samoin kuihtuneet kukat ja ruukkukasvit, myös niiden juuripaakut.

Kompostoitavia ovat myös kaikki puutarhan kasvijätteet kuten harvennusjätteet, rikkaruohot, nurmikon leikkuujäte, lehdet, puiden ja pensaiden oksat.

Mitä pienemmäksi viheraines silputaan sitä suuremman tartuntapinnan saavat lahottajabakteerit, jotka muuttavat kasviaineksen ravintopitoiseksi humukseksi.

Ravintoainepitoisuuden ja siten lannoitepitoisuuden kannalta nopea lahoaminen on tärkeää.

puutarhurin_aarre

Järjestelmällinen kompostointi

Orgaaninen jäte on liian arvokasta roskiin heitettäväksi, eikä siitä missään nimessä pidä maksaa jätemaksua. Esbaun oivalla järjestelmällä syntyy vaivatta arvokasta, lannoitepitoista kompostimultaa - kuin liukuhihnalta.

Neudorff Duo Therm lämpökompostorissa lahoaminen tapahtuu tasaisesti ja tasapainoisesti myös reuna-alueilla.

Lämpö optimoi lahoamisen

Neudorff Duo Therm lämpökompostorissa olevan uudenlaisen rakenteen ja erinomaisen lämpöeristyksen ansiosta lämpö kompostorissa nousee jopa +70º C:een. Kompostoitavassa aineksessa olevat sairauksien aiheuttajat, rikkaruohojen siemenet ja kotiloiden munat tuhoutuvat näin korkeissa lämpötiloissa.

Koska lahoamisaika on lyhyt, kompostiaines säilyttää lähes kaikki ravintoainekset ja edistää täten maaperän hedelmällisyyttä. Siten se on tehokkaampi aines maaperän rakenteen parantamiseksi kuin kypsä kompostimulta. Se suojaa ja kuohkeuttaa maata, tekee kasvumullasta hienoa ja mureaa, ja maaperän pieneliöt muuntavat sitä jatkuvasti arvokkaaksi humukseksi.

Viherjätteen kerääminen
Kotona ja puutarhassa muodostuu jatkuvasti viherjätettä. Se kerätään kasaksi - tai vaikkapa toiseen Neudorff Duo Therm lämpökompostoriin - ja peitetään ohuella kerroksella puusilppua.

Nurmikon leikkuujätteen kompostointiresepti:
  1. Lisää leikkuujätteen joukkoon puusilppua (2 osaa leikkuujätettä, 1 osa puusilppua)
  2. Sirottele päälle Esbaun Radivit -hiutaleita
  3. Sekoita aines hyvin lapiolla, laita lämpökompostoriin ja kastele tarpeeksi
  4. Reilun 3 viikon kuluttua aines sekoitetaan ja annetaan sen jälkeen maatua kompostorissa vielä 3 -5 viikkoa.
  5. Levitä tuoreelta metsämullalta tuoksuvaa kompostimultaa puutarhaasi